Lune boliger mere hotte hos køberne

/
/
/

Dårligt energimærke kan betyde større afslag ved salg af huset

Husets energimæssige stand har betydning for hvor stort et afslag, køber kan forhandle hjem. Det viser en opgørelse fra Finans Danmark offentliggjort lige inden jul, som Home har set nærmere på.

I tredje kvartal blev huse med energimærke C eller højere i gennemsnit forhandlet 5,5 % ned i pris i forhold til første udbudspris – hvorimod huse med energimærke D eller lavere blev forhandlet 9,7 % ned.

”Lune boliger er mere hotte blandt køberne, end boliger, der trænger til energiforbedringer,” siger Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker i Home.

Energimærket har fået større betydning gennem 2022 på grund af de stigende energipriser, oplever Home-kædens mæglere.

“Det er blevet dyrere at varme boligen op – ikke mindst for familier med naturgas og oliefyr. Og de nye ejere planlægger måske at investere i en energioptimering af boligen,” uddyber Homes boligmarkedsanalytiker.

De ekstra udgifter vil boligkøberne ifølge Finans Danmark gerne kompenseres for i form af en lavere købspris, og det kan være én af forklaringerne på større afslag for boliger med et lavere energimærke, vurderer Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

Hun understreger dog, at det ikke nødvendigvis alene er energimærket, som er afgørende for afslagets størrelse.

“Sammenhængen mellem energimærket og afslag kan også skyldes, at ældre boliger oftere har et lavere energimærke end nyere boliger, og ældre boliger kan være i dårligere stand eller kræve mere ombygning, og derfor kræver køberne større afslag.”

Mindre betydning for lejlighederne
Også for ejerlejlighederne spiller energimærket ind på afslagets størrelse – dog i mindre grad. Lejligheder med minimum energimærke C blev forhandlet 6,7 % ned, mens dem med energimærke D eller lavere blev forhandlet 7,6 % ned i pris, ifølge opgørelsen.

En spørgeundersøgelse blandt 1.223 boligejere, som analyseinstituttet YouGov har gennemført for Home, viser, at de stigende varmeudgifter har fået eller får fire ud af ti boligejere til at give deres hjem en ’varmere frakke’ på eller skifte til en billigere varmekilde i deres hjem.

FAKTA: Om afslag på huse og lejligheder

I gennemsnit fik huskøberne i tredje kvartal 2022 forhandlet prisen ned med 7,3 % i forhold til første udbudspris. Det er dobbelt så meget som for et år siden.

For ejerlejlighedskøberne drejer det sig om et afslag på 7,1 % – også er dobbelt så meget sammenlignet med for et år siden.

For et hus på 140 kvm svarer det i gennemsnit til at det handles til en pris, der ligger 181.300 kr. under den første udbudspris.

For en ejerlejlighed på 80 kvm gives der i gennemsnit et afslag på 203.920 kroner i forhold til første udbudspris.

Kilde: Finans Danmark, Home


Oversættelse til svensk

Tag Scandinavian Office Solutions med ombord på din salgsrejse. Vi har leveret kvalitetsoversættelser siden 2011, og vi oversætter gerne din webside, webshop, produktnyhed, opdatering til SoMe etc.

Kontakt os for et tilbud, du bliver glad for!

Scandinavian Office Solutions

Oversættelse til svensk

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar