Barometer: Boligkøberne melder sig klar til 2023

/
/
/

Interessen for boligkøb overrasker med hver 7. dansker, men mange købere søger mod billigere boliger eller lurer på køb fra sidelinjen, viser aktuel måling

oversættelse svensk
Afventende købere og ændrede boligplaner er en væsentlig forklaring på den store opbremsning i handlerne det seneste halve års tid, der har været en omstillingstid for boligmarkedet, understreger ejendomsmæglerkæden Home. Foto: Home
Afventende købere og ændrede boligplaner er en væsentlig forklaring på den store opbremsning i handlerne det seneste halve års tid, der har været en omstillingstid for boligmarkedet, understreger ejendomsmæglerkæden Home. Foto: Home

Hver 7. dansker vil købe bolig i første halvdel af 2023. Dermed er interessen for boligkøb – overraskende nok – fortsat normal i en tid, hvor vi oplever pres på privatøkonomien og en større usikkerhed om fremtiden, end vi plejer.

Ifølge det seneste Home køberbarometer, som analysevirksomheden YouGov har gennemført for ejendomsmæglerkæden Home, har præcist 14,3 % af danskerne købsplaner på boligmarkedet de kommende seks måneder.

”Boligkøberne melder sig klar til 2023, hvilket er glædeligt,” konstaterer talsperson og senior kommunikationskonsulent i Home, Michael Dalsager.

Faktisk er interessen for boligkøb, som ’den plejer at være’, viser den omfattende data i køberbarometeret, der går tilbage til april 2017. Ser vi på gennemsnittet af alle kvartalsmålinger med over 50.000 besvarelser, ligger andelen af danskere med boligkøbsplaner på 14,2 % i snit.

”Det er overraskende, at interessen holder sig på det historiske niveau – ikke mindst når man tager i betragtning, hvilke omvæltninger køberne har mærket på markedet i 2022 i form af stigende renter og mindre købekraft på grund af inflationen, ” siger Michael Dalsager fra Home.

Selv om alt ser normalt ud ved første øjekast, er der et stort ’men’ i mange køberes planer lige nu.


Mange købere afventer køb

Mange købere lurepasser nemlig og svarer, at selv om de har købsplaner det næste halve år, så er de ikke klar til at købe lige nu. Hele 42 % af de aktuelle købere svarer, at de udskyder deres boligkøb indtil videre på grund af de højere renter og kraftig inflation.

Ligeledes søger 29 % af køberne nu efter en mindre eller billigere bolig end først planlagt på grund af de højere renter og inflationen.

Afventende købere og ændrede boligplaner er en væsentlig forklaring på den store opbremsning i handlerne det seneste halve års tid, der har været en omstillingstid for boligmarkedet.

”Det tager noget tid at omstille sig mentalt på, at der måske ikke længere er råd til at købe den drømmebolig, man havde udset sig, men i stedet skal se sig om efter en noget billigere bolig og måske i et andet område end planlagt. Omstillingen gælder også for boligsælgerne, og det har fået markedet til at bremse op,” siger Michael Dalsager.


Mere bolig for pengene

De seneste måneder er flere boliger blevet prissat og handlet til priser, der bedre afspejler det store hop i renterne det seneste år. Boligpriserne er faldet betydeligt i de seneste måneder af 2022: 6 % på landsplan ifølge Boligsidens markedsindeks fra december ’21 til december ’22 – dog med store udsving fra kommune til kommune.

”Det betyder, at køberne kan se, at deres boligbudget igen rækker lidt længere nu end for nogle måneder siden,” siger Homes boligmarkedsanalytiker.

Mange købere fortsætter da også boligjagten og følger eksempelvis med på nettet. 61 holder sig fortsat aktive, hvilket er gennemsnitligt for køberbarometeret gennem tiden.

”Det viser, at køberne følger situationen meget tæt på sidelinjen, og hvis det rette kommer til salg til den rette pris, eller når det hele passer med et køb, så kan det hurtigt blive konkret,” siger Michael Dalsager.

Overordnet set er der en lille pil ned i planerne for boligkøb det seneste kvartal.

Tallene peger på, at interessen for villa/rækkehus og sommerhus trækker ned, mens blandt andet lejligheder går frem.

Næste Home køberbarometer udsendes i starten af april måned.

FAKTA: Har du planer om at købe bolig inden for det næste halve år?

 jan-23okt-22jul-22apr-22jan-22
Base20202049200120172036
Ja (NET)14,3%15,1%16,9%15,5%12,7%
Ja, hus/rækkehus5,4%6,5%8,1%7,6%6,1%
Ja, lejlighed5,5%5,1%6,0%4,9%4,2%
Ja, sommerhus/fritidsbolig3,2%3,8%3,6%3,7%2,7%
Ja, anden type bolig1,8%1,1%1,1%1,0%1,2%
Nej85,7%84,9%83,1%84,5%87,3%

Fakta: Sådan påvirker den stigende rente og inflationen købernes boligplaner

  • 42 % af de aktuelle købere svarer, at de har udskudt deres boligkøb indtil videre på grund af de højere renter og kraftig inflation.
  • 19 % vil/må købe mindre eller billigere bolig, men fortsat i samme område.
  • 10 % vil/må købe bolig i et andet og billigere område end først planlagt.
  • Kun 25 % siger, at renten og inflationen ikke har påvirket deres købsplaner.
  • 10 % er i tvivl om, hvad renten og inflationen betyder for deres boligplaner.

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Home. Der er i alt gennemført 2020 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 2. – 6. januar 2023.

Kilde: home a/s


Oversættelse til svensk

Tag Scandinavian Office Solutions med ombord på din salgsrejse. Vi har leveret kvalitetsoversættelser siden 2011, og vi oversætter gerne din webside, webshop, produktnyhed, opdatering til SoMe etc.

Kontakt os for et tilbud, du bliver glad for!

Scandinavian Office Solutions

Oversættelse til svensk

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar